ALT.BP rendezvények a
Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2022.04.29 - 05.15.

Fotó: Csoszó Gabriella

!Kiáltás! - Befejezetlen

Csoszó Gabriella fotókiállítása Rajk László aktivista kommentárjaival

2022.04.29. 17:00 - 19:00
2022.04.30. 11:00 - 19:00
2022. 05.01. 11:00 - 19:00

Art Department
(1061 Budapest, Paulay Ede utca 19., I. emelet)

Facebook

A programra a belépés ingyenes.

Mintha csak ma lett volna! A fotók az elmúlt tíz év társadalmi mozgásainak tanúi, akciók, tüntetések, tiltakozások, civil mozgalmak életének, emlékének őrzői. A rendszerváltás öröksége, a bátorság, kiállás, a változtatni akarás időtlenségbe szilárduló pillanatai.

A kiállítás záró eseménye a Tavaszi Fesztivál nyitóhétvégéjén a FreeDoc – Kötetlen! AKCIÓ ! – ahol a látogató önmaga állíthatja össze szabadon (az egykori szamizdatok mintájára) FreeDoc könyvét. Szabad képek – Szabad lapok …ívek, kötetlen, szabad lapok szabad szerkesztésben, szabad szerkesztőségben… A könyvkészítés gesztusa egyszerre eleveníti meg a magyarországi szamizdat mozgalmat és a D.I.Y. (Do It Yourself) mozgalmak törekvéseit a politikai fanzine-ig.
Rajk László műve alapján saját kézzel készíthető el a – Magyarország:köztársaság – frottage másolata, hogy első lapja legyen az előző tíz évet felölelő szabad fotográfiák albumának.

Hogy mi a FreeDoc? Fotográfiák összessége, amely képek az elmúlt tíz év társadalmi mozgásait mutatják meg, akciókat, tüntetéseket, tiltakozásokat, az alakuló, változó társadalmi kezdeményezéseket, mozgalmak életét. A bátorságot, a kiállást, a változtatni akarást, a kétségbeesést, a fontosabb, újrakerezett demokratikus társadalmi folyamatokat követte a szerző a kamerájával. A fotós dühéből segítő jelenlét és sok tízezer kép lett.

Közreműködők:

Csoszó Gabriella kiállító művész
Rajk László (1949-2019) kiállító művész
Erdős Virág, Rajk Judit, valamint a “Nyomtass Te is!” civil mozgalom aktivistái, műtárgygyártó animátorok.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében az Art Department közreműködésével valósul meg.

!Shout! – Unfinished – Photo exhibition by Gabriella Csoszó with comments by activist László Rajk

If feels like only yesterday. These photos are witnesses to the protests and civil movements of the last decade. A legacy of the change of regime, these are eternal moments of courage, resistance, of wanting to make a change.

Free admission.

Kilépnek az előadók árnyékából a független lemezkiadók, akik nélkül a mai zenei élet nem ott tartana, ahol. Most rájuk vetül a reflektor és egy, napjainkban kiemelkedő lemezkiadó mutatkozik be a Toldi Klub pultjában: a Hypercolour.

Ezekben a hetekben egy, napjainkban kiemelkedő lemezkiadót mutatunk be a Toldi Klub pultjában: május 6-án a Banoffee Pies DJ Autumn kiadófőnök mellett Jaffa Surfa és Po:ti vendégszereplésével képviselteti magát.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében a Toldi Klub közreműködésével valósul meg.

Toldi Klub x Alt.BP pres.: Banoffee Pies (UK) – debut of an independent record label.

Today’s music scene would not be the same without independent record labels. Now one of them steps out of the shadow and gets in the spotlight. One of today’s most prominent labels Banofee Pies makes its Budapest debut.

Featuring:

DJ Autumn (UK)
Jaffa Surfa
Po:ti

Tickets (soon)

Fotó: Theo Cottle

ALT.BP X TOLDI KLUB: Banoffee Pies (UK)

Egy független lemezkiadó bemutatkozása

2022.05.06. 23:00-05:00

Toldi Klub
(1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Facebook

Jegyvásárlás (hamarosan)

Fotó: Imre Bartha photography

Víg Mihály és Menyhárt Jenő estje

Koncert és filmklub

2022. 05. 04. 20:00

GÖDÖR - Előadóterem
(1061 Budapest, Király u. 50.)

Facebook

A programra a belépés ingyenes.

A legendás filmesműhelyről, a Balázs Béla Stúdióról készült interjúfilm után a film készítője, Víg Mihály és Menyhárt Jenő együtt lépnek színpadra. Sok évtizedes közös múlt és párhuzamos életút köti össze őket, a műsorban pedig Trabant, Balaton, Európa Kiadó, Kex és még megannyi dal hangzik el.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében a GÖDÖR közreműködésével valósul meg.

An evening with Mihály Víg and Jenő Menyhárt – concert and film club

After the interview film about the legendary Béla Balázs film studio, the filmmaker Mihály Víg and Jenő Menyhárt take the stage together. Sharing a decades-long friendship and a parallel life path, they play songs from Trabant, Balaton, Europa Kiadó, Kex and many more.

Free admission.

Ami valami ennyire nem összeillőnek tűnik, annak csak jó vége lehet. A fellépésen kiderül, hogy a modulár elektronika jól passzol az akusztikus punkhoz, az experimentális kortárs zenéhez és a performansz műfajához, és hogy mindez persze hagyományosan illeszthető a magyar-feröeri kultúrtengelybe.

A Lumen mindig is az innovatív zenei kezdeményezések helyszíne volt. Igyekszünk minden kísérletező, izgalmas és nem kommerciális produkciónak teret adni, műfajtól függetlenül. Alapvetően az improvizatív, kötöttségektől mentes szabadzenei szcéna a fő profilunk, amibe egy freejazz felállás ugyanúgy belefér, mint az elektronikus, experimentális műfajok, a rockosabb megszólalások, vagy bármi egyéb, akár ezek keresztezése is. Emellett minden egyéb műfajt is előszeretettel befogadunk, sőt törekszünk arra, hogy minél szélesebb zenei palettáról állítsuk össze programunkat. Az ALT.BP.-re most a dán/Feröer szigeteki Goodiepal-t hozzuk el, aki az UH fesztiválon már járt hazánkban. Kísérleti elektronikával is foglalkozik, de fellépésein általában nem zenél, hanem nagyon nem szokványos performansz-jellegű előadásaival lepi meg a közönséget. Rendszeres fellépő társa Pals is vele tart most, aki hozzá hasonlóan dán/Feröer szigeteki zeneszerző és performer. Hogy most mivel készülnek, azt még mi sem tudjuk… Előtte egy olyan duó lép fel, akiknek ez lesz az első fellépése közösen: Triglav, azaz Bertók Márton az analóg moduláris elektronika nagy tekintélye lett az elmúlt években, ő kezdeményezte az együttműködést Bárdits Évával, aki a Holnap Lányok nevű női punkformációból érkezett és aki az énekes/dalszerző műfajt tágítja erősen, zaj és punk elemekkel.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében a Lumen Kávézó közreműködésével valósul meg.

Triglav & Éva Bárdits + Goodiepal & Pals (DK) -Modular electronics vs acoustic punk vs Faroese experimental

Something so mismatched can only end well. The performance is a meeting of modular electronics fits with acoustic punk, experimental contemporary music and performance art. All of this goes together just fine on the Hungarian-Feröer cultural axis.

Onsite ticket sale.

Fotó: Pap Dávid

Triglav & Bárdits Éva + Goodiepal & Pals (DK)

Modulár elektronika, akusztik punk és Feröer-szigeteki experimentália

2022.05.05. 19:30

Lumen Kávézó
(1085 Budapest, Horánszky utca 5.)

Facebook

Jegyvásárlás a helyszínen.

Ellátási Láncdalfesz- tivál

A Csandragupta termékcsalád vezényletével

2022.05.07. 18:00

Auróra
(1084 Budapest, Auróra u. 11.)

Facebook

Jegyvásárlás (hamarosan)

Az első Ellátási Láncdalfesztivált a Csandragupta termékcsalád celebrálja az Aurórában. Szeretettel várjuk a kapitalizmus veszteseit, és azokat is, akik egyelőre győztesnek érzik magukat. Fel-felgyorsuló világunkban folyamatosan lépést kell tartanunk a trendekkel, rendszeresen treníroznunk kell testünket, lelkünket és környezeti-szociális hálónkat, hiszen az ellátási láncokon szerzett vagy szerezni vélt státuszunk rendkívül törékeny, a pozíció megőrzése érdekében érzelmi, intellektuális és fizikai jóllétünk egyaránt nélkülözhetetlen.

Művészeti vezető: Fekete Ádám

Közreműködő színészek: Göndör László, Fehér Balázs Benő, Hevesi László, Orbán Borbála, Messaudi Emina, Hajmási Péter.

Koncertek: TBA

Részletes infók az Auróra Facebook oldalán.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében az Auróra közreműködésével valósul meg.

Consumer Chain Reactivity – set off by the Csandragupta range

The Chandragupta range will celebrate the first Supply Chain Festival at the Aurora. We welcome the losers of capitalism and those who feel like winners, at least for now. In our fast-paced world, we need to keep up with the trends, regularly train our bodies, minds and environmental-social safety nets. As our status in the supply chains, whether acquired or perceived, is extremely fragile, and our emotional, intellectual and physical well-being is essential to maintain that status.

Tickets (soon)

Fotó: Olteán Viktória

First Aid Art Clinic

Gyógyító barangolás a Bartók-negyedben

2022.05.13 - 05.14.

1111 Galéria (1111. Budapest, Kende utca 1.)

1111 Budapest, Live Studio (Kende utca 3.)

1111 Budapest, Kende utca 14. Műterem

1111 Budapest, Saru utca 1.

1111 Budapest, Gárdonyi tér

Facebook

A programra a belépés regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs link.

A First Aid Art Clinic – gyógyító barangolás a Bartók-negyedben nemzetközi projekt kísérletet tesz arra, hogy egy átfogó művészeti élményen és multidiszciplináris alkotásokon keresztül nyújtson gyógyulást. A látogatók a Klinika öt helyszínén járják végig a  káosztól a harmóniáig vezető utat. A bomlástól újraépülésig tartó folyamat során  találkozhatunk különböző műfajban alkotó pekingi és magyar művészekkel.

A kollektíva a pekingi Central Academy of Fine Art (CAFA) és a budapesti Eleven Blokk Művészeti Alapítvány fiatal kurátoraiból áll. Az önszerveződő csapat aktív kollaborációja a nagy távolságot áthidalva online, tapasztalatokat, erőforássokat, tudást átadva és megosztva zajlott, az Eleven Blokk és a berlini Institut für Kultur und Medianwirtschaft (IKWM) szakmai művészeti vezetőivel együttműködésben. 

MEGNYITÓ: 2022. 05. 13. 18:30, Gárdonyi tér

Program:

2022. 05. 14. 

  1. kör: 11.00-12.30
  2. kör: 13.30- 15.00
  3. kör: 17.30 – 19.00

Helyszínek:
Mutasd a sebeidet! – Gárdonyi tér
Démonok földje – 1111 Galéria (Kende utca 1.)
A révész átkelőhelye – Kende utca 14.
Küthéra – Live Studio (Kende utca 3.)
Árkádia – Humusz Ház (Saru utca 1.)

Művészek: 
Bajusz Orsolya és Bartók József, Gryllus Ábris, Kis Judit, Varsányi Szirének, WOFT és Piróth Tímea, Tong Wenmin

Regisztrációhoz kötött.
Ingyenes.
Max. 25 fő / turnus.

Találkozás: Gárdonyi tér

Az Art Clinic az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, a berlini Institut für Kultur und Medianwirtschaft és a pekingi Central Academy of Fine Arts közös projektje a Bartók-negyedben.

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány közreműködésével valósul meg.

Art Clinic – workshops, exhibitions and a fictional visit

Experience the healing power of art through exhibitions and workshops in five different locations through a visit at a fictional art clinic.

Register here.

Jazz, űrzene és techno. A Freakin’ Disco zenéje egyszerre mély, táncos és elszállós instrumentális, az elektronikus zene precizitása keveredik jazz improvizációkkal. Koncertjeik elemi ereje magával ragad és kirepít az űrbe.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében a Dürer Kert közreműködésével valósul meg.

„A zenéjüktől a két füled közt végtelenné tágul az univerzum, és megérted Einsteint. Megérted, milyen lehetaz a száguldás, amikor lelassul az Idő, és ottpulzál a tenyeredben. Tökéletes összjáték.” (Kárpáti Péter, dramaturg)

Tagok

Komjáti Áron (gitár, effektek)

 Keresztes Gábor (billentyűk, elektronika, scratch) 

Szabó Sipos Ágoston (dob, sampler)

Csizmás Andris (bőgő, basszusgitár, elektronika).

Freakin’ Disco concert – Musical roaming in the universe

Jazz, space music and techno. Freakin’ Disco’s music is at once deep, intoxicatingly instrumental and makes you want to dance straight away. A mix of electronic music and jazz improvisations, its elemental power captivates and transports you into space.

Free admission.

Fotó: A Társulat

FREAKIN' DISCO

Zenei barangolás az univerzumban

2022.05.13. 20:00

Dürer Kert - Kertszínpad (Budapest, Öböl utca 1, 1117)

Facebook

A programra a belépés ingyenes.

Fotó: Valyo Vidra

Becsorgás workshop

Minőségi víz és zene

2022.05.14. 13:00

Budapest XI. kerület Árasztó Part

Facebook

A programra a belépés ingyenes.

Hajóval és bringával érkezünk a Valyo idei placemaking projektjéhez, hogy műszerekkel ellenőrizzük a Duna vízminőségét a XI. kerületi Árasztó Part mentén. A minőségi Duna-vízről és ennek városi jelentőségéről beszélgetünk a workshopon, majd zenével és tábortűzzel zárjuk a napot a vízparton.

A program a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében  a Város és Folyó Egyesület közreműködésével valósul meg.

Drip check Danube -supreme water and music

Arrive by boat and bike to check the water quality of the Danube along the riverbank in 11th district XI and learn more about why having good quality water is essential, and finish the day with music and a bonfire on the waterfront.

Free admission.